< Tilbake til bloggen

Hva er fornybar energi?

09.mars.2021 - Energi - av Jørgen Klokseth
Fornybare energikilder er ressurser som aldri går tomme - de fornyer seg selv på kort tid.

Hva er fornybar energi?

Fornybare energikilder er ressurser som aldri går tomme - de fornyer seg selv på kort tid. De forurenser ikke og tar hensyn til miljø og liv i nabolaget. Eksempler på fornybare energikilder er vannkraft, vindkraft og solenergi. 

Ikke-fornybare energikilder er ressurser som vil gå tomme, eller som bruker veldig lang tid på å fornye seg selv - slik at de i et menneskets tidsperspektiv ikke kan regnes som fornybare. Eksempler på ikke-fornybare energikilder er kull, olje, naturgass og uran (som brukes i atomkraft). Det er på tide å la dinosaurene få være i fred i sedimentene!

I Norge er vi gode på fornybar energi

Norge har produsert fornybar energi i over 100 år og 98 % av energien som vi produserer i Norge er fra vannkraft. De siste tjue årene har det også vært satset mer innen vind- og solenergi, men fortsatt er det vannkraft som dominerer. Vind- og solenergi er avhengig av at det er vind og sol - de er variable kraftkilder, mens vannkraft er en fleksibel kraftkilde hvor vi kan kontrollere produksjonen av energi. 98 % av energien som produserer i Norge er fra vannkraft. 

Det er allikevel ikke slik at du automatisk får fornybar kraft produsert i Norge i stikkontakten din. Faktisk er forbruket av fornybar strøm på rundt 20 %, mens resten av strømmen kommer fra fossile energikilder. Dette er fordi det er lønnsomt å eksportere fornybar strøm, samtidig som vi som forbrukere sparer penger på å benytte fossile energikilder.

Kan man bestille kun fornybar strøm? 

Mange nordmenn har fått øynene opp for fornybar strøm, og legger til en opprinnelsesgaranti i strømavtalen sin. Dette er en garanti for at ditt strømselskap skal kjøpe inn like mye fornybar energi som du bruker i hjemmet ditt. Vi kan ikke styre den faktiske fysiske strømmen til din bolig, men vi kan sørge for at vår produksjon og innkjøp av fornybar strøm matcher forbruket ditt.

Foreløpig er det slik at hoveddelen av opprinnelsesgarantier selges til utlandet, da etterspørselen er stor. Etterspørselen av opprinnelsesgarantier i Norge er stigende, og det heier vi på! 

Lokal fornybar-avtalen er vår opprinnelsesgaranti på fornybar strøm. Det er vår måte å bidra til å jobbe for å øke investeringene rundt fornybare energikilder. Vil du også være på lag med oss? 

Bestill lokal fornybar

12.oktober.2021

Få bedre kontroll over strømfakturaen

Energi - av Bård Munkhaug

De høye strømprisene skaper bekymringer for mange av oss. Det finnes heldigvis tiltak. Strøm til fast pris vil gjøre hverdagen din litt mer forutsigbar.
Les mer
04.oktober.2021

Rettferdig og smart ladeløsning for borettslag

Energi - av Fredrik Skogrand

Sommerferien er over og mange har tilbragt noen timer i bilen i løpet av ferietiden. Kanskje er du en av de som venter på en splitter ny elbil?
Les mer
01.juni.2021

Hvorfor er strømprisene fortsatt høye i 2021?

Energi - av Jørgen Klokseth

I dette innlegget finner du svar på hvorfor det så langt i 2021 har vært høye strømpriser.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!