Hva er opprinnelsesgaranti?

08.mars.2021 - Energi - av Jørgen Klokseth
Når du velger lokal fornybar energi inn i din strømavtale, får du et garantibevis på at vi skal kjøpe inn like mye fornybar energi som du selv bruker.

Garantien er en del av en felles europeisk ordning som bidrar til å øke etterspørselen og utbyggingen av fornybare energikilder. Slik kan vi bruke vår forbrukermakt til å øke etterspørselen etter fornybar energi!

Hva er opprinnelsesgaranti? 

I Norge kommer opprinnelsesgarantiene for det meste fra vannkraft. Denne garantien er attraktiv nedover i Europa, og flere av de norske kraftprodusentene selger garantier til selskaper og organisasjoner som ønsker å slå et slag for miljøet ved å være bevisst sitt energiforbruk og redusere CO2-utslippet. 

Vi forbrukere i Norge har også fått opp øynene for fornybar energi! Og bra er det, for uten opprinnelsesgarantert strøm, ville strømmen i Norge ha hatt et CO2-avtrykk på 396 g CO2 per kWh vi bruker! (kilde: NVE).

Selv om ca. 98 % av strømproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, er hele 90 % av strømmen som kjøpes her basert på produksjon fra kjerne- og kullkraft, med mindre du har opprinnelsesgaranti. Kunder i Europa kan da kjøpe strøm som er produsert på en fornybar måte, mens de aller fleste kunder i Norge kjøper strøm som ikke er garantert 100 % fornybar.

Legger du til Lokal fornybar med opprinnelsesgaranti til din strømavtale er dette en garanti for at vi kjøper inn samme mengde fornybar strøm som det du forbruker. Du reserverer fornybar kraftproduksjon i markedet tilsvarende ditt forbruk. Garantiene er en finansiell informasjon som følger pengestrømmene i energimarkedet, ikke de fysiske strømmene av elektroner i kraftnettet. 

Hvorfor velge lokal fornybar energi?

Lokal fornybar-avtalen er det nærmeste vi kommer en ordning for at du som kunde skal kunne velge fornybar strøm. Du får dokumentert at vi har reservert fornybar produksjon tilsvarende ditt forbruk, og du bruker forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi - som igjen gjør det mer attraktivt å investere i fornybar kraftproduksjon. 

Hva koster lokal fornybar energi? 

Lokal Fornybar koster 9,5 Øre pr kWh. Dvs, hvis du bruker 1000kWh en måned, koster Lokal Fornybar-tillegget 95,- den måneden.

Vil du være med å ta vare på nabolaget? Ja - da bør du velge inn lokal fornybar i din strømavtale! Sammen kan vi jobbe med å ta vare på det flotte nabolaget vårt for framtidige generasjoner!

Jeg vil ha lokal fornybar!

20.mars.2024

Hjelp, tips og triks i den nye Mitt NEAS-appen

Energi - av Linn A. Djuvsland

I den nye Mitt NEAS appen får du mer funksjonalitet, bedre visninger av ting som spotpris og nettleie + mye mye mer. Målet er at denne appen skal være en god hjelper i hverdagen slik at du kan spare penger med bevisst strømforbruk og få maks utbytte av dine NEAS-produkter. Vi skal forklare nærmere her...
Les mer
22.september.2023

Nå er strømstøtten endret!

Energi - av Jørgen Larshus Klokseth

Regjeringen la i 2021 fram en strømstøtteordning som kompensasjon for høye strømpriser. Fra 1. september 2023 ble strømstøtten oppdatert - slik at den nå beregner støtten time for time.
Les mer
12.desember.2022

Med dette trikset kan du unngå strømbrudd

Energi - av André Gjørven

I disse dager er det lav temperatur på Nordmøre. Varmebehovet i huset øker og på grunn av økt strømbruk kan enkelte oppleve at hovedsikringen går, så hele huset blir strømløst, gjentatte ganger.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE