< Tilbake til bloggen

Hva er opprinnelsesgaranti?

08.mars.2021 - Energi - av Jørgen Klokseth
Når du velger lokal fornybar energi inn i din strømavtale, får du et garantibevis på at vi skal kjøpe inn like mye fornybar energi som du selv bruker.

Garantien er en del av en felles europeisk ordning som bidrar til å øke etterspørselen og utbyggingen av fornybare energikilder. Slik kan vi bruke vår forbrukermakt til å øke etterspørselen etter fornybar energi!

Hva er opprinnelsesgaranti? 

I Norge kommer opprinnelsesgarantiene for det meste fra vannkraft. Denne garantien er attraktiv nedover i Europa, og flere av de norske kraftprodusentene selger garantier til selskaper og organisasjoner som ønsker å slå et slag for miljøet ved å være bevisst sitt energiforbruk og redusere CO2-utslippet. 

Vi forbrukere i Norge har også fått opp øynene for fornybar energi! Og bra er det, for uten opprinnelsesgarantert strøm, ville strømmen i Norge ha hatt et CO2-avtrykk på 396 g CO2 per kWh vi bruker! (kilde: NVE).

Selv om ca. 98 % av strømproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, er hele 90 % av strømmen som kjøpes her basert på produksjon fra kjerne- og kullkraft, med mindre du har opprinnelsesgaranti. Kunder i Europa kan da kjøpe strøm som er produsert på en fornybar måte, mens de aller fleste kunder i Norge kjøper strøm som ikke er garantert 100 % fornybar.

Legger du til Lokal fornybar med opprinnelsesgaranti til din strømavtale er dette en garanti for at vi kjøper inn samme mengde fornybar strøm som det du forbruker. Du reserverer fornybar kraftproduksjon i markedet tilsvarende ditt forbruk. Garantiene er en finansiell informasjon som følger pengestrømmene i energimarkedet, ikke de fysiske strømmene av elektroner i kraftnettet. 

Hvorfor velge lokal fornybar energi?

Lokal fornybar-avtalen er det nærmeste vi kommer en ordning for at du som kunde skal kunne velge fornybar strøm. Du får dokumentert at vi har reservert fornybar produksjon tilsvarende ditt forbruk, og du bruker forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi - som igjen gjør det mer attraktivt å investere i fornybar kraftproduksjon. 

Hva koster lokal fornybar energi? 

Å velge lokal fornybar energi inn i strømavtalen koster 39 kroner i måneden. 39 kroner - tilsvarer en brus eller to tyggispakker, det er det verdt å skippe for å være med på spleiselaget mot mer fornybar energi.

Vil du være med å ta vare på nabolaget? Ja - da bør du velge inn lokal fornybar i din strømavtale! Sammen kan vi jobbe med å ta vare på det flotte nabolaget vårt for framtidige generasjoner!

Jeg vil ha lokal fornybar!

11.juli.2022

Ny nettleie fra 1. juli 2022

Energi - av Camilla Husby Ludviksen

I Norge er det de regionale nettselskapene som krever inn nettleie og myndighetene regulerer hva nettselskapene kan kreve inn. 1. juli trådte den nye nettleiemodellen i kraft.
Les mer
19.januar.2022

Ingen kompensasjon for høye strømpriser i desember

Energi - av Bård Munkhaug

Kunder som er bosatt i Midt-Norge vil ikke bli kompensert etter Regjeringens kompensasjonsordning for høy strømpris i desember 2021.
Les mer
23.desember.2021

Slik beregnes spotpris på strøm

Energi - av Jørgen Klokseth

Strømpriser er i vinden for tiden. Det kan være en sann utfordring å henge med på alle prisene. Mange har avtale om spotpris på strømmen sin. Her forklarer vi deg hvordan vi beregner spotprisen på strøm, og hvordan den fremkommer på fakturaen din.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!