< Tilbake til bloggen

Hva er opprinnelsesgaranti?

08.mars.2021 - Energi - av Jørgen Klokseth
Når du velger lokal fornybar energi inn i din strømavtale, får du et garantibevis på at vi skal kjøpe inn like mye fornybar energi som du selv bruker.

Garantien er en del av en felles europeisk ordning som bidrar til å øke etterspørselen og utbyggingen av fornybare energikilder. Slik kan vi bruke vår forbrukermakt til å øke etterspørselen etter fornybar energi!

Hva er opprinnelsesgaranti? 

I Norge kommer opprinnelsesgarantiene for det meste fra vannkraft. Denne garantien er attraktiv nedover i Europa, og flere av de norske kraftprodusentene selger garantier til selskaper og organisasjoner som ønsker å slå et slag for miljøet ved å være bevisst sitt energiforbruk og redusere CO2-utslippet. 

Vi forbrukere i Norge har også fått opp øynene for fornybar energi! Og bra er det, for uten opprinnelsesgarantert strøm, ville strømmen i Norge ha hatt et CO2-avtrykk på 396 g CO2 per kWh vi bruker! (kilde: NVE).

Selv om ca. 98 % av strømproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, er hele 90 % av strømmen som kjøpes her basert på produksjon fra kjerne- og kullkraft, med mindre du har opprinnelsesgaranti. Kunder i Europa kan da kjøpe strøm som er produsert på en fornybar måte, mens de aller fleste kunder i Norge kjøper strøm som ikke er garantert 100 % fornybar.

Legger du til Lokal fornybar med opprinnelsesgaranti til din strømavtale er dette en garanti for at vi kjøper inn samme mengde fornybar strøm som det du forbruker. Du reserverer fornybar kraftproduksjon i markedet tilsvarende ditt forbruk. Garantiene er en finansiell informasjon som følger pengestrømmene i energimarkedet, ikke de fysiske strømmene av elektroner i kraftnettet. 

Hvorfor velge lokal fornybar energi?

Lokal fornybar-avtalen er det nærmeste vi kommer en ordning for at du som kunde skal kunne velge fornybar strøm. Du får dokumentert at vi har reservert fornybar produksjon tilsvarende ditt forbruk, og du bruker forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi - som igjen gjør det mer attraktivt å investere i fornybar kraftproduksjon. 

Hva koster lokal fornybar energi? 

Å velge lokal fornybar energi inn i strømavtalen koster ca. 19 kroner mer i måneden enn det du betaler nå. 19 kroner - dette tilsvarer en pakke tyggegummi, en liten yoghurt eller en liten sjokolade.

Vil du være med å ta vare på nabolaget? Ja - da bør du velge inn lokal fornybar i din strømavtale! Sammen kan vi jobbe med å ta vare på det flotte nabolaget vårt for framtidige generasjoner!

Jeg vil ha lokal fornybar!

12.oktober.2021

Få bedre kontroll over strømfakturaen

Energi - av Bård Munkhaug

De høye strømprisene skaper bekymringer for mange av oss. Det finnes heldigvis tiltak. Strøm til fast pris vil gjøre hverdagen din litt mer forutsigbar.
Les mer
04.oktober.2021

Rettferdig og smart ladeløsning for borettslag

Energi - av Fredrik Skogrand

Sommerferien er over og mange har tilbragt noen timer i bilen i løpet av ferietiden. Kanskje er du en av de som venter på en splitter ny elbil?
Les mer
01.juni.2021

Hvorfor er strømprisene fortsatt høye i 2021?

Energi - av Jørgen Klokseth

I dette innlegget finner du svar på hvorfor det så langt i 2021 har vært høye strømpriser.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!