Sikker Surfing

Vi gjør nabolaget på nett tryggere!

Svindel og kriminalitet øker betraktelig på internett, i 2023 var det rekordmange phishing-forsøk, og i de aller fleste tilfeller starter det med en link du ikke burde klikket på. Vi tar din digitale sikkerhet på alvor og lanserer NEAS sikkerhet for å hjelpe deg å ferdes trygt på internett.

 

Hva er Sikker Surfing?

En gratis tjeneste som inkluderes i ditt internettabonnement fra NEAS. Sikker Surfing blir ditt første lag med sikkerhet, i tillegg til din egen Anti-virus/Anti-malware eller filtreringsprogramvare som installert på dine PC-er/enheter.
Du trenger ikke å gjøre noe som helst for å benytte tjenesten. Så lenge du er påkoblet et trådløst eller kablet nett fra NEAS, så vil dine enheter være beskyttet.

Hvordan fungerer det?

Hvis du klikker på en link med potensielt farlig innhold, så vil du få opp en melding lik den på bildet.

Her er det viktig å sjekke om adressen du ser i bildet er en adresse du kjenner igjen, eller om det kan være du har blitt omdirigert til noe du ikke kjenner til. Når du ser denne siden er det stor sannsynlighet for at linken du klikket på er skadelig, og at du nettopp ble reddet fra en utrygg webside. Vi knytter ikke dataene opp mot deg som kunde – og de sperrede sidene behandles i henhold til GDPR-lovgivningen.

Hvorfor trenger vi Sikker Surfing?
Trusselbildet i verden er stadig økende, og vi vil at du skal være beskyttet mot potensielt skadelig innhold på Internett.
Hva mener vi med skadelig innhold på internett?
Falske internettsider som ofte ber deg klikke på en lenke eller legge igjen info de senere benytter for å tak i sensitive data som Kort- og ID-opplysninger. Eksempler på dette er falske fraktoppdrag, eller falske konkurranser. Ofte ledes du inn på sånne sider via falske eposter, spam SMS eller annonser på andre nettsider.

Hva kan skje om jeg ikke er sikret?

Skadelig innhold finnes i mange former og blir vanskeligere og vanskeligere å identifisere. De vanligste typene er løsepengevirus, phishing, ID-tyveri, kontohacking, falske trussler og utpressingskrav. Hvorfor? Jo, fordi de vil ha penger.

En vanlig misforståelse er at hackerne er ute etter «verdifull» data, og så lenge man ikke anser sine egne data som verdifull for noen andre – så ser man ikke poenget i at man skal bli hacket.

Med mindre du er det norske forsvaret eller Jarlsberg med en hemmelig ingrediens så er de ikke ute etter den faktiske dataen din, men hackerne vet at dine dokumenter og bilder av familien er viktig for DEG – derfor er du villig til å betale for å få den tilbake.

Det lureste du kan gjøre for å unngå å måtte gi penger til kriminelle er å ferdes så trygt på internett som mulig – hold øynene åpne, og vær skeptisk. Målet med NEAS sikkerhet er nettopp å hjelpe deg å filtrere ut mulige farer.

Husk alltid at ingen tjeneste kan garantere for at alle slike sider blir oppdaget og blokkert. Din viktigste sikkerhet er å være kritisk til alle linker og websider på internett.

Tips! Test deg selv

Vi anbefaler å lese gjennom nettvettreglene og å ta en syretest på deg selv med Googles phishingquiz. Det er ofte vanskeligere å spotte enn du skulle tro, så vi har all forståelse for at man lett kan klikke feil. Nettopp derfor er Sikker Surfing en viktig trygghet i hverdagen din!

 

Ønsker du å skru av Sikker Surfing?

Vi anbefaler på det sterkeste å beholde Sikker Surfing på, men hvis du likevel ønsker å skru av så kan du gjøre det ved å klikke her.

Mer om internett og sikkerhet

30.august.2023

Fiber vs. 5G - hva er forskjellen?

Internett - av Camilla Husby Ludviksen

Hverdagen vår blir mer og mer teknologisk. Vårt behov for raskt og stabilt internett øker og vi kobler i dag på alt fra varmeovner, smart-TV og bevegelsessensorer til hjemmenettet, samtidig som vi skal sitte uforstyrret i et Teams-møte, mens poden skal underholdes på Ipaden. Dette krever et internett du kan stole på.
Les mer
20.januar.2023

Sjekkliste for fiber til nybygg

Internett - av Ivan Knudseth

Det å bygge seg nytt hus er en krevende prosess hvor mye skal planlegges, bestilles og tenkes på før huset står klart til og flyttes inn i. Når flisene er kommet på veggen, spottene i taket skinner og innflyttingsdagen er her, kommer du kanskje på at du trenger internett i hus?
Les mer
14.oktober.2022

Hvordan sette opp gjestenett?

Internett - av Camilla Husby Ludviksen

Ønsker du et eget gjestenett som gjester kan benytte seg av? Da kan du sette opp ditt eget gjestenett på WiFi-nettverket ditt.
Les mer