Strømguiden

Her finner du alt du trenger å vite om strømpriser og hva som skjer i strømmarkedet. 

Siste oppdatering om strømpriser

Sist oppdatert 2.desember

November er nå over, og gjennomsnittsprisen denne måneden endte på i underkant av 64 øre/kWh eks mva. Dette er under grensa for strømstøtte, som er på 70 øre/kWh eks mva. Det betyr at det ikke blir noen støtte for husholdninger i vårt prisområde i november, selv om vi avsluttet måneden med svært høye priser, godt over denne grensen.

Høye priser i området vårt
Den siste uken har vi hatt svært høye priser også her i Midt-Norge. Dette skyldes lite vind og nedbør, og samtidig et økt forbruk på grunn av kaldere vær. Tidligere har vi stort sett vært lite påvirket av de høye prisene lenger sør i Norge og Europa, mens vi nå i noen dager har hatt de samme høye prisene her også. Årsaken er mindre kraftproduksjon i egne områder.

Fremdeles kjølig og høye priser
Det er ventet kaldt vær også de kommende dagene, og prisen forventes derfor å holde seg høy også neste uke. Det er imidlertid svært mye usikkerhet rund prisene for tiden, og prisen svinger mye gjennom døgnet. Prisen er ofte lavere på natt og helg. Følg med på prisene i appen vår.

Usikkert prisbilde fremover
Når det gjelder prisen for resten av vinteren er det svært usikkert. Prisen styres i stor grad av været, og det er vanskelig å spå langt frem i tid. Får vi en kald og tørr værtype fremover, er det fare for at de europeiske prisene vil gjelde også her gjennom vinteren.

Et godt tips: sjekk strømprisen time for time i appen Mitt NEAS

Ettersom prisen i vårt område nå svinger mye fra time, så kan det være lurt å se på om man har mulighet til å flytte forbruket fra timer med høy pris til timer med lavere pris. Timesprisene kan man enkelt følge med på i appen.

Last ned Mitt NEAS på iOS
Last ned Mitt NEAS på AndroidFølg med på spotprisen

Få oversikt over spotprisen i dag, i morgen og de siste 30 dagene, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst.

Se spotpris

Spotprisen time for time i lomma

I kundeappen Mitt NEAS får du full oversikt over spotprisen på strøm time for time, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst. 

OBS! Appen er under oppdatering for øyeblikket, og du kan oppleve at enkelte av de andre nyttige funksjonene ikke fungerer optimalt. 


Ny nettleie fra 1. juli 2022

I Norge er det de regionale nettselskapene som krever inn nettleie og myndighetene regulerer hva nettselskapene kan kreve inn. 1. juli trådte den nye nettleiemodellen i kraft.

Les mer om den nye nettleien


Strømstøtte

Sist oppdatert 01.12.2022
Kilde: NVE - Nytt fra RME

Regjeringen la i 2021 frem en ordning som gir kompensasjon for høye strømpriser. Husholdninger får gjennom denne deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom nettleien. Ordningen er forlenget og gjelder til mars 2023.

Hvem får strømstøtte?
Norge er delt inn i fem prisområder for strøm. Om du får strømstøtte avhenger av den gjennomsnittlige månedlige strømprisen i prisområdet du bor i. For å få kompensasjon må gjennomsnittlig månedlig strømpris overstige 70 øre/kWh eksklusive mva.

Kompensasjonsordningen beregnes som et rent snitt (uavhengig av ditt forbruksmønster) av alle timesprisene fra Nordpool eks. mva i løpet av en måned.

Det er viktig å være oppmerksom på at prisen du får på din faktura beregnes på en annen måte. Ved en spotprisavtale hensyntas ditt forbruksmønster og du får en veid gjennomsnittlig pris. Se mer om hvordan dette gjøres i dette blogginnlegget.

For Basispris og Fastpris gjelder avtalte priser i perioden. En viktig forskjell er også at alle priser på faktura er inkl. mva, mens kompensasjonsordningen er uten mva.

Gjennom ordningen får kundene tilbakebetalt 90 % av kostnadene over 70 øre per kWt eksklusive mva. Dette beløpet blir trukket fra den månedlige regningen for nettleie. Det betyr at det er nettselskapene som eier strømnettet som skal forvalte ordningen. I oktober, november og desember 2022 er strømstøtten økt til 90 %.

Dersom summen overstiger den månedlige nettleien blir beløpet utbetalt til kundens bankkonto eller trukket fra strømregningen. Taket for kompensasjoner er 5000 kWt per måned. Forbruk over dette blir ikke kompensert. Ordningen gjelder for husholdninger, ikke fritidsboliger eller næringskunder.

Eksempel for kunde bosatt i Midt-Norge (NO3)

Gjennomsnittsprisen i vårt prisområde på strømbørsen Nord Pool ble 63,78 øre/kWh eks mva i november.

Siden dette beløpet er under 70 øre eks mva blir det ikke utbetalt strømstøtte til husholdninger i vårt område for november.

Les mer

 

 

Hvilken avtale passer best for deg? 

NEAS Spot følger svingningene i kraftmarkedet fullt ut. Prisen varierer fra time til time. Historisk sett er dette den avtaletypen som gir deg den beste prisen over tid. Spotpris er også anbefalt av Forbrukerrådet. 

Bestill spotpris


NEAS Fast er en stabil og forutsigbar strømavtale - der du betaler samme pris per kWh i hele avtaleperioden, uavhengig av prisutviklingen i markedet. 

Mange føler nok usikkerhet rundt hva vinteren vil bringe. Derfor tilbyr vi kundene våre større forutsigbarhet med fastprisavtaler. Med fastpris på strøm avtales strømprisen for en periode fra et 6 måneder til 3 år. Akkurat på samme måte som fast rente på banklån. Fastpris gir deg bedre forutsigbarhet og kontroll på strømutgiftene dine.

Bestill fastpris

Hva består strømregningen av?

Det er ikke alltid så enkelt å forstå seg på strøm, da det er mange ulike begreper og lett å bli forvirret. Vi har laget et innlegg som forklarer hva strømregningen din består av. 

Strømregningen forklart

Siste artikler

07.november.2022

Markedsblikk november 2022

På jobben - av Turid H. Sevaldsen

Kraftige prisfall på tvers av markedene.
Les mer
11.juli.2022

Ny nettleie fra 1. juli 2022

Energi - av Camilla Husby Ludviksen

I Norge er det de regionale nettselskapene som krever inn nettleie og myndighetene regulerer hva nettselskapene kan kreve inn. 1. juli trådte den nye nettleiemodellen i kraft.
Les mer
10.mars.2022

Markedsblikk for Mars 2022

På jobben - av Turid H. Sevaldsen

Konflikten mellom Russland og Ukraina eskalerte voldsomt i februar, og kulminerte med en russisk invasjon, vestlige sanksjoner og tysk stopp for gassledningen Nord Stream 2.
Les mer

Våre tips til å spare penger på strømmen

Ved å få innsikt i når på døgnet strømprisen er høyest og flytte noe av forbruket bort fra dette tidspunktet - kan du spare endel. Innsikt i eget strømforbruk er også nyttig for å spare strøm der du kan.

Se våre tips


Relevante saker om strøm

Relevante saker om nettleie

 

Noe du ikke fant?

Er det noe du savner? Ting du liker svært godt, eller forslag til små endringer som vil gjøre denne siden enda bedre?

Send gjerne inn tilbakemeldinger, ris og ros til neas@neas.mr.no - På forhånd: tusen takk!