Strømguiden

Her finner du alt du trenger å vite om strømpriser og hva som skjer i strømmarkedet. 

Siste oppdatering om strømpriser

Sist oppdatert 1.juli

Endelig kom det en smak av sommer til Nordmøre også. De høye temperaturene har ført til at mye snø har smeltet i fjellet. I tillegg har det vært en del nedbør den siste tiden. Dette har ført til store mengder vann i elver og vann i vårt område, og magasinene fortsetter å øke. Det er fortsatt en del snø igjen i fjellet, som vil fortsette å smelte gjennom sommeren.

Selv om vi de første dagene i juni hadde en litt høyere pris, så har vi den siste tiden hatt svært lav strømpris i vårt område. Gjennomsnittsprisen for juni endte på 11,84 øre/kWh eks mva og evt påslag. Dette er mye lavere enn prisene lenger sør i Norge.

I prisområdet Oslo hører til ble gjennomsnittsprisen i juni 1,50 kr/kWh. Helt sør i Norge har de nå en vesentlig høyere pris, og forskjellen har blitt større i siste halvdel av juni. Deres gjennomsnittspris for juni var 1,87 kr/kWh. Det er svært lite vann i magasinene i Sør-Norge, og det er knyttet spenning til tilgangen på kraft utover høsten og vinteren. Samtidig som det er lite vann i magasinene i Norge, kan krigen i Ukraina føre til energimangel i Europa, noe som vil begrense muligheten for å importere strøm til Norge.

På grunn av for dårlig overføringskapasitet mellom prisområdene, og god tilgang på kraft i vårt område, forventes det at prisene skal holde seg på et lavt nivå gjennom sommeren. Nå håper vi på en fin sommer, og at nedbøren som skal forsyne oss med strøm utover høsten og vinteren venter til ferien er over med å komme til Nordmøre.

 

 

 

Følg med på spotprisen

Få oversikt over spotprisen i dag, i morgen og de siste 30 dagene, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst.

Se spotpris

Spotprisen time for time i lomma

I kundeappen Mitt NEAS får du full oversikt over spotprisen på strøm time for time, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst. 

OBS! Appen er under oppdatering for øyeblikket, og du kan oppleve at enkelte av de andre nyttige funksjonene ikke fungerer optimalt. 


Strømstøtte

Sist oppdatert 20.05.2022
Kilde: NVE - Nytt fra RME

Regjeringen har lagt frem en ordning om kompensasjon for høye strømpriser. Ordningen innebærer at husholdninger kan få deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom nettleien. Ordningen er nå forlenget og gjelder til mars 2023.

Norge er delt inn i fem prisområder for strøm. Tilbakebetalingen vil avhenge av den gjennomsnittlige månedlige strømprisen i prisområdet du bor i. For å få kompensasjon må gjennomsnittlig månedlig strømpris overstige 70 øre per kWh eksklusive mva.

Kompensasjonsordningen beregnes som et rent snitt (uavhengig av ditt forbruksmønster) av alle timesprisene fra Nordpool eks. mva i løpet av en måned.

Det er viktig å være oppmerksom på at prisen du får på din faktura beregnes på en annen måte. Ved en spotprisavtale hensyntas ditt forbruksmønster og du får en veid gjennomsnittlig pris. Se mer om hvordan dette gjøres i dette blogginnlegget.

For Basispris og Fastpris gjelder avtalte priser i perioden. En viktig forskjell er også at alle priser på faktura er inkl. mva, mens kompensasjonsordningen er uten mva.

Gjennom ordningen vil kunden få tilbakebetalt 80 % av kostnadene over 70 øre per kWt eksklusive mva. Dette beløpet blir trukket fra den månedlige regningen for nettleie. Det betyr at det er nettselskapene som eier strømnettet som skal forvalte ordningen. I oktober, november og desember 2022 vil strømstøtten være på 90 %. 

Dersom summen overstiger den månedlige nettleien blir beløpet utbetalt til kundens bankkonto eller trukket fra strømregningen. Taket for kompensasjoner er 5000 kWt per måned. Forbruk over dette blir ikke kompensert. Ordningen gjelder for husholdninger, ikke fritidsboliger eller næringskunder.

Eksempel for kunde bosatt i Midt-Norge

Gjennomsnittsprisen i vårt prisområde på strømbørsen Nord Pool ble 45,07 øre / kWh i april. Ettersom denne prisen er under 70 øre/kWh eks mva, så får ikke forbrukere i vårt prisområde kompensasjon for februar.

Les mer

 

 

Hvilken avtale passer best for deg? 

NEAS Spot følger svingningene i kraftmarkedet fullt ut. Prisen varierer fra time til time. Historisk sett er dette den avtaletypen som gir deg den beste prisen over tid. Spotpris er også anbefalt av Forbrukerrådet. 

Bestill spotpris


NEAS Fast er en stabil og forutsigbar strømavtale - der du betaler samme pris per kWh i hele avtaleperioden, uavhengig av prisutviklingen i markedet. 

Mange føler nok usikkerhet rundt hva vinteren vil bringe. Derfor tilbyr vi kundene våre større forutsigbarhet med fastprisavtaler. Med fastpris på strøm avtales strømprisen for en periode fra et 6 måneder til 3 år. Akkurat på samme måte som fast rente på banklån. Fastpris gir deg bedre forutsigbarhet og kontroll på strømutgiftene dine.

Bestill fastpris


NEAS Basis er strømavtalen for deg som som vil unngå de aller høyeste pristoppene. Prisen justeres etter utvikling i markedet. Din pris følger markedsprisen i etapper og vi varsler om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. 

Bestill basispris

Hva består strømregningen av?

Det er ikke alltid så enkelt å forstå seg på strøm, da det er mange ulike begreper og lett å bli forvirret. Vi har laget et innlegg som forklarer hva strømregningen din består av. 

Strømregningen forklart

Siste artikler

10.mars.2022

Markedsblikk for Mars 2022

På jobben - av Turid H. Sevaldsen

Konflikten mellom Russland og Ukraina eskalerte voldsomt i februar, og kulminerte med en russisk invasjon, vestlige sanksjoner og tysk stopp for gassledningen Nord Stream 2.
Les mer
14.februar.2022

Går sammen om å tilby el-bildeling i Kristiansund!

Nyheter - av Bård Munkhaug

Nordmøres første ebilbilpool for både bedrifter og private starter opp på F13 i Kristiansund på mandag. Bak satsningen står de lokale aktørene FG Eiendom, NEAS og Slatlem. Målet er å bidra til en bærekraftig fremtid og reduserte kostnader for både næringsliv og private!
Les mer
10.februar.2022

Markedsblikk for Februar 2022

På jobben - av Turid H. Sevaldsen

Spotprisene falt kraftig i januar sammenlignet med nivåene i desember. På terminmarkedet falt årskontraktene noe. Les Markedsblikk for februar 2022 her!
Les mer

Våre tips til å spare penger på strømmen

Ved å få innsikt i når på døgnet strømprisen er høyest og flytte noe av forbruket bort fra dette tidspunktet - kan du spare endel. Innsikt i eget strømforbruk er også nyttig for å spare strøm der du kan.

Se våre tips


Relevante saker om strøm

Relevante saker om nettleie

 

Noe du ikke fant?

Er det noe du savner? Ting du liker svært godt, eller forslag til små endringer som vil gjøre denne siden enda bedre?

Send gjerne inn tilbakemeldinger, ris og ros til neas@neas.mr.no - På forhånd: tusen takk!