Strømguiden

Her finner du alt du trenger å vite om strømpriser og hva som skjer i strømmarkedet. Som strømkunde hos oss skal du enkelt finne all informasjon du trenger for å kunne få oversikt og forutsigbarhet knyttet til ditt strømforbruk. 

Følg med på spotprisen

Få oversikt over spotprisen i dag, i morgen og de siste 30 dagene, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst.

Se spotpris

Spotpris time for time i Mitt NEAS

I kundeappen Mitt NEAS får du også full oversikt over spotprisen på strøm time for time, slik at du kan planlegge strømforbruket ditt ut ifra når strømmen er billigst. 

OBS! Appen er under oppdatering for øyeblikket, og du kan oppleve at enkelte av de andre nyttige funksjonene ikke fungerer optimalt. 


Siste oppdatering om strømpriser

Sist oppdatert 21.01.22

Januar har så langt bydd på utrivelig vær med mye vind og regn. Heldigvis er resultatet av værgudenes herjinger et litt mer trivelig prisnivå for strømmen. Ser vi på den siste uken har strømprisene vært ekstra lav som følge av værtypen vi har hatt i det siste.
Det er forventet at været skal fortsette på samme måten. Dette gjør at vi spår et behagelig prisnivå til januar og være.

Sannsynligvis ingen kompensasjon i januar
Regjeringens kompensasjonsordning trer i kraft om gjennomsnittsprisen hos NordPool i ditt prisområde overstiger 70 øre/kWh eks mva og andre tillegg. Slik det ser ut nå ligger vi an til å få en pris under 70 øre/kWh i januar. Dette vil i så fall bety at det ikke vil bli noen kompensasjon for høye strømpriser i Midt-Norge for januar måned.

Ingen tegn til høye strømpriser fremover
Neste uke starter det nye kjernekraftverket i Finland. Da vil Finland ikke ha behov for import av kraft. Dette gir mer kraft i områder som påvirker strømprisene våre, og vil bidra med å holde prisnivået nede.

Været er den viktigste prisdriveren for strømprisen oss her på Nordmøre. Det er omtrent normalt med vann i magasinene, og i januar har det vært mye vindkraftproduksjon. Det er imidlertid vinter på kalenderen en stund til, og været kan endre seg fort.

Selv om forventningene til gjennomsnittspris i vårt område ikke er veldig høye nå, så kan det endre seg med en kaldere værtype, og lite vind. Det kan i perioder bli høye priser. Da kan det være lurt å holde et øye på strømforbruket.

I motsetning til Sør-Norge ser det likevel ikke ut som vi trenger å bekymre oss for de voldsomt høye strømprisene fremover

Kompensasjons-ordning for høye strømpriser

Sist oppdatert 07.01.22
Kilde: NVE - Nytt fra RME

Regjeringen har lagt frem en ordning om kompensasjon for høye strømpriser. Ordningen innebærer at husholdninger kan få deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom nettleien. Ordningen gjelder for strømregning fra desember, som faktureres i januar.

Norge er delt inn i fem prisområder for strøm. Tilbakebetalingen vil avhenge av den gjennomsnittlige månedlige strømprisen i prisområdet du bor i. For å få kompensasjon må gjennomsnittlig månedlig strømpris overstige 70 øre per kWh eksklusive mva. Kompensasjonsordningen beregnes altså som et rent snitt (uavhengig av ditt forbruksmønster) av alle timesprisene fra Nordpool eks mva i løpet av en måned.

Det er viktig å være oppmerksom prisen du får på din faktura beregnes på en annen måte. Ved en spotprisavtale hensyntas ditt forbruksmønster og du får en veid gjennomsnittlig pris. Se mer om hvordan dette gjøres i dette blogginnlegget.

For Basispris og Fastpris gjelder avtalte priser i perioden. En viktig forskjell er også at alle priser på faktura er inkl. mva, mens kompensasjonsordningen er uten mva.

Gjennom ordningen vil kunden få tilbakebetalt 50 % av kostnadene over 70 øre per kWt eksklusive mva. Dette beløpet blir trukket fra den månedlige regningen for nettleie. Det betyr at det er nettselskapene som eier strømnettet som skal forvalte ordningen.

Dersom summen overstiger den månedlige nettleien blir beløpet utbetalt til kundens bankkonto eller trukket fra strømregningen. Taket for kompensasjoner er 5000 kWt per måned. Forbruk over dette blir ikke kompensert. Ordningen gjelder for husholdninger, ikke fritidsboliger eller næringskunder.

Eksempel for kunde bosatt i Midt-Norge

Gjennomsnittsprisen i vårt prisområde på strømbørsen NordPool ble 60,77 øre/kWh eks mva for desember. Ettersom denne prisen er under 70øre/kWh i desember, så får ikke forbrukere i vårt prisområde kompensasjon for desember.

Les mer

 

 

Hvilken avtale passer best for deg? 

NEAS Spot følger svingningene i kraftmarkedet fullt ut. Prisen varierer fra time til time. Historisk sett er dette den avtaletypen som gir deg den beste prisen over tid. Spotpris er også anbefalt av Forbrukerrådet. 

Bestill spotpris


NEAS Fast er en stabil og forutsigbar strømavtale - der du betaler samme pris per kWh i hele avtaleperioden, uavhengig av prisutviklingen i markedet. 

Mange føler nok usikkerhet rundt hva vinteren vil bringe. Derfor tilbyr vi kundene våre større forutsigbarhet med fastprisavtaler. Med fastpris på strøm avtales strømprisen for en periode fra et 6 måneder til 3 år. Akkurat på samme måte som fast rente på banklån. Fastpris gir deg bedre forutsigbarhet og kontroll på strømutgiftene dine.

Bestill fastpris


NEAS Basis er strømavtalen for deg som som vil unngå de aller høyeste pristoppene. Prisen justeres etter utvikling i markedet. Din pris følger markedsprisen i etapper og vi varsler om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. 

Les mer om NEAS Basis

Ta kontroll over strømforbruket med smarthus!

Vi samarbeider med Futurehome om å levere smarthusteknologi for å gi deg en enklere, tryggere og smartere hverdag med lavere strømforbruk. Her kan du styre alt fra varme og lys til elektroniske dørlåser og apparater. 

Smarthusteknologi er en investering for fremtiden og er du strømkunde hos oss kan du velge rentefri nedbetaling over strømfakturaen.


Hva består strømregningen av?

Det er ikke alltid så enkelt å forstå seg på strøm, da det er mange ulike begreper og lett å bli forvirret. Vi har laget et innlegg som forklarer hva strømregningen din består av. 

Strømregningen forklart

Siste artikler

19.januar.2022

Ingen kompensasjon for høye strømpriser i desember

Energi - av Bård Munkhaug

Kunder som er bosatt i Midt-Norge vil ikke bli kompensert etter Regjeringens kompensasjonsordning for høy strømpris i desember 2021.
Les mer
23.desember.2021

Slik beregnes spotpris på strøm

Energi - av Jørgen Klokseth

Strømpriser er i vinden for tiden. Det kan være en sann utfordring å henge med på alle prisene. Mange har avtale om spotpris på strømmen sin. Her forklarer vi deg hvordan vi beregner spotprisen på strøm, og hvordan den fremkommer på fakturaen din.
Les mer
30.november.2021

Hvorfor er det høye strømpriser også i Midt-Norge?

Energi - av Jørgen Larshus Klokseth

I løpet av året 2021 har strømprisen variert mer enn før og nå er den på et rekordhøyt nivå. Her forklarer vi hvorfor!
Les mer

Våre tips til å spare penger på strømmen

Ved å få innsikt i når på døgnet strømprisen er høyest og flytte noe av forbruket bort fra dette tidspunktet - kan du spare endel. Innsikt i eget strømforbruk er også nyttig for å spare strøm der du kan.

Se våre tips


Relevante saker om strøm

Relevante saker om nettleie

 

Noe du ikke fant?

Er det noe du savner? Ting du liker svært godt, eller forslag til små endringer som vil gjøre denne siden enda bedre?

Send gjerne inn tilbakemeldinger, ris og ros til neas@neas.mr.no - På forhånd: tusen takk!