Vi pusser opp nettsiden vår! Design og farger vil derfor variere litt fra side til side. Har du innspill eller tilbakemeldinger tar vi gjerne imot de på: web@neas.mr.no.

< Tilbake til bloggen

Energibruken i Norge

04.mars.2021 - Kategori 1 - av Jørgen Klokseth
Selv om Norge så å si er selvforsynt med fornybar energi fra vannkraftproduksjon, er det ikke automatisk slik at den strømmen vi bruker i hjemmet kommer fra fornybar norsk kraftproduksjon.

Norge er mer elektrifisert enn de fleste land, fordi vi har god tilgang på fornybar energi fra vannkraft. Det brukes mye strøm i både husholdninger, yrkesbygg og industri. I 2018 ble det brukt 235 TWh energi i Fastlands-Norge. 

Norsk vannkraft er attraktivt ute i Europa, så mye av den fornybare energien eksporteres. Europeiske selskaper og organisasjoner kjøper opprinnelsesgarantier for at det skal reververes samme mengde fornybar energi i markedet som de forbruker. Og det er disse garantiene som er ettertraktede! Opprinnelsesgarantiene er en del av en felles europeisk ordning som bidrar til å øke etterspørselen og utbyggingen av fornybare energikilder. 

Men har vi ikke bare fornybar energi i Norge da? 

Nei, dessverre. Selv om 98 % av strømproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, kommer hele 90 % av strømmen i stikkontakten fra kjerne- og kullkraftproduksjon. 

Fordelingen ser slik ut med og uten opprinnelsesgaranti: 

Uten garanti kommer bare 9 % av strømmen fra fornybar energi. 39 % kommer fra kjernekraft og hele 52 % kommer fra fossil energi! Disse tallene stammer fra at strømleverandører som ikke kjøper opprinnelsesgarantert strøm må vise til hvor strømmer de kjøper inn kommer fra (NVE).

I 2019 var 24,8 TWh med brukt strøm med garanti. Hele 109,9 TWh var uten. Hvis alle strømkunder i Norge hadde lagt til opprinnelsesgaranti i sin strømavtale, hadde strømselskapene kun kjøpt 100 % fornybar energi!

Vil du bruke forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi - og ta vare på vårt kjære nabolag? Da kan du legge til vår opprinnelsesgaranti, lokal fornybar, i din strømavtale. 

Les mer og bestill lokal fornybar

09.mars.2021

Vi digger vannkraft!

Energi - av Jørgen Klokseth

Mesteparten av strømmen som produseres i Norge kommer fra vannkraft. Vannkraft er en fornybar energikilde hvor vannfallsenergi blir omgjort til elektrisitet.
Les mer
09.mars.2021

Hva er fornybar energi?

Energi - av Jørgen Klokseth

Fornybare energikilder er ressurser som aldri går tomme - de fornyer seg selv på kort tid.
Les mer
08.mars.2021

Hva er opprinnelsesgaranti?

Energi - av Jørgen Klokseth

Når du velger lokal fornybar energi inn i din strømavtale, får du et garantibevis på at vi skal kjøpe inn like mye fornybar energi som du selv bruker.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

IKKE GÅ GLIPP AV DET VI LEGGER UT! HER KAN DU ABONNERE PÅ VÅRT NYHETSBREV SLIK AT DU HOLDER DEG OPPDATERT.