< Tilbake til bloggen

Energibruken i Norge

04.mars.2021 - Energi - av Jørgen Klokseth
Selv om Norge så å si er selvforsynt med fornybar energi fra vannkraftproduksjon, er det ikke automatisk slik at den strømmen vi bruker i hjemmet kommer fra fornybar norsk kraftproduksjon.

Norge er mer elektrifisert enn de fleste land, fordi vi har god tilgang på fornybar energi fra vannkraft. Det brukes mye strøm i både husholdninger, yrkesbygg og industri. I 2018 ble det brukt 235 TWh energi i Fastlands-Norge. 

Norsk vannkraft er attraktivt ute i Europa, så mye av den fornybare energien eksporteres. Europeiske selskaper og organisasjoner kjøper opprinnelsesgarantier for at det skal reververes samme mengde fornybar energi i markedet som de forbruker. Og det er disse garantiene som er ettertraktede! Opprinnelsesgarantiene er en del av en felles europeisk ordning som bidrar til å øke etterspørselen og utbyggingen av fornybare energikilder. 

Men har vi ikke bare fornybar energi i Norge da? 

Nei, dessverre. Selv om 98 % av strømproduksjonen i Norge kommer fra vannkraft, kommer hele 90 % av strømmen i stikkontakten fra kjerne- og kullkraftproduksjon. 

Fordelingen ser slik ut uten og med opprinnelsesgaranti: 

Uten garanti kommer bare 9 % av strømmen fra fornybar energi. 39 % kommer fra kjernekraft og hele 52 % kommer fra fossil energi! Disse tallene stammer fra at strømleverandører som ikke kjøper opprinnelsesgarantert strøm må vise til hvor strømmer de kjøper inn kommer fra (NVE).

I 2019 var 24,8 TWh med brukt strøm med garanti. Hele 109,9 TWh var uten. Hvis alle strømkunder i Norge hadde lagt til opprinnelsesgaranti i sin strømavtale, hadde strømselskapene kun kjøpt 100 % fornybar energi!

Vil du bruke forbrukermakten din til å øke etterspørselen etter fornybar energi - og ta vare på vårt kjære nabolag? Da kan du legge til vår opprinnelsesgaranti, lokal fornybar, i din strømavtale. 

Bestill lokal fornybar

12.oktober.2021

Få bedre kontroll over strømfakturaen

Energi - av Bård Munkhaug

De høye strømprisene skaper bekymringer for mange av oss. Det finnes heldigvis tiltak. Strøm til fast pris vil gjøre hverdagen din litt mer forutsigbar.
Les mer
04.oktober.2021

Rettferdig og smart ladeløsning for borettslag

Energi - av Fredrik Skogrand

Sommerferien er over og mange har tilbragt noen timer i bilen i løpet av ferietiden. Kanskje er du en av de som venter på en splitter ny elbil?
Les mer
01.juni.2021

Hvorfor er strømprisene fortsatt høye i 2021?

Energi - av Jørgen Klokseth

I dette innlegget finner du svar på hvorfor det så langt i 2021 har vært høye strømpriser.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!