< Tilbake til bloggen

Derfor må du betale nettleie

10.februar.2021 - Hjemme - av Camilla Husby Ludviksen
I tillegg til å betale for faktisk medgått strøm med høyere strømpriser, må du også betale nettleie til nettselskapet som eier strømnettet i din region.

De fleste av oss får nå en strømregning som er betydelig høyere enn i 2020. I tillegg til å betale for faktisk medgått strøm med høyere strømpriser, må du også betale nettleie til nettselskapet som eier strømnettet i din region. 

Hvorfor må du betale nettleie?

For at du skal få lys og elektrisk oppvarming i boligen din må du være tilknyttet et strømnett som leverer strømmen inn til huset ditt. Dette betaler du nettleie for. Inntektene nettselskapet får gjennom nettleie går til drift- og vedlikehold av strømnettet, investeringer, beredskap, bygging av nye anlegg, måling og avregning, fakturering, kundehåndtering og ikke minst til elsikkerhet og eltilsyn. Omtrent halvparten av nettleien er forbruksavgift som nettselskapet krever inn på vegne av staten. Nettselskapet er pålagt å kreve inn denne avgiften på strøm for staten. En del av denne avgiften går til Enova – et statlig fond som er etablert for å fremme miljøvennlig og bærekraftig produksjon- og bruk av energi.

 

Hva tjener nettselskapet på nettleien?

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) setter en grense for hvor høye inntekter et nettselskapet kan ha gjennom strømforsyning – dette kalles for inntektsramme. Nettleien dekker kostnader til bygging, drift og vedlikehold av strømnettet – noe nettselskapet utfører kontinuerlig for å sikre deg en stabil og robust kraftleveranse.

 

Hvordan beregnes nettleieprisen?

Det er myndighetene ved NVE som beregner inntektsrammen for det kommende året. Denne varsles i november året før. Nettselskapet anslår da hvor mye strøm kundene vil bruke i året som kommer. Basert på inntektsrammen og anslått strømforbruk regnes det ut hvor høy nettleien blir per kilowattime (kWh).

 

Hva skjer om nettselskapet krever for mye i nettleie fra kundene sine?

Endelig vedtak om årets inntektsramme mottas februar året etter. Dersom de totale inntekter fra nettvirksomheten avviker fra tillatt inntekt, oppstår er mer- eller mindreinntekt. Merinntekten inkludert renter blir tilbakeført til nettkundene over tid ved justering av tariffene. Nettselskapet kan derfor ikke kreve mer i nettleieinntekter enn det myndighetene har fastsatt.

 

Hva gjør nettselskapene for å få ned prisen på nettleien i fylket?

Flere nettselskap i Norge er med i en interesseorganisasjon som heter Distriksenergi. Her jobber over 60 nettselskap for mer lik nettleie landet over. Nettselskapene har gjort opprop til myndighetene der det ble understreket betydningen av likere nettleie.

Det er ønskelig at nettleien blir lavere her i fylket. Årsaken til den høye nettleien her på den værharde kysten er sammensatt. Viktige faktorer er de geografiske forholdene med lange avstander, kombinert med en lavere befolkningstetthet enn i storbyene. Vær og vind spiller også inn, og det krever sitt å holde en stabil strømforsyning. Lurer du på hvilket nettselskap som drifter nettlinjene i ditt område, eller vil du sjekke driftsmeldingene? Finn ditt nettselskap her. 

 

Her kan du lese mer om høy strømpris og finne nyttige sparetips

Strømpris og sparetips

16.september.2021

Slik får du mest ut av Telia Play

Hjemme - av Camilla Husby Ludviksen

Strøm TV på nettbrettet, finn tilbake sendinger du har gått glipp av, skreddersy TV- og strømmepakken din og la barna se offline i baksetet. Her er triksene du bør kunne for å få maks ut av Telia Play.
Les mer
03.september.2021

Månedens tips i Telia Play!

Hjemme - av Fredrik Skogrand

Høsten er her og det betyr masse nytt og spennende innhold i Telia Play! Her får du de heteste tipsene til hva du kan se på nå når høstmørket kommer snikende.
Les mer
30.juli.2021

Sommerens film- og serietips i Telia Play!

Hjemme - av Frank Sundli Talberg

Her får du våre beste film- og serietips som du kan kose deg med i Telia Play, uansett hvor og når du vil!
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!