Slik gamer du med kidsa!

20.september.2022 - Gaming - av Linn A. Djuvsland
Kjenner du som voksen på usikkerhet og lite interesse for gaming og data og sånt? Det er veldig forståelig, og du er ikke alene. Vi i NEAS ønsker å bidra til en god dialog rundt gaming, mellom store og små. Gjør det å game sammen, til skikkelig kvalitetstid.

For barnet ditt er gaming mest sannsynlig en ganske stor del av livet. I Medietilsynets kartlegging «Barn og medier» i oktober 2020 viste det seg at 86 prosent av 9–18-åringene spiller dataspill. 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene. Derfor ønsker vi å gi deg noen tips og triks til å skape en god dialog rundt dette i heimen.

Vi våger å påstå at både du og barnet ditt får mye ut av å game sammen - det er vår utfordring til deg, å involvere deg i ditt barns digitale hverdag.

Som mennesker har vi alle behov for å bli sett, hørt og bekreftet i løpet av en dag - mangelen på dette skaper på sikt en distanse, som gjør det vanskeligere å forstå hverandre. Ved å skape en åpen og god dialog rundt dette kan det gjøre det enklere for alle å forstå, og bli forstått. Et godt eksempel kan være at du som voksen ønsker å ha begrensninger på tidsbruk, eller tidsrom hvor man kan bruke digitale enheter - uten å ha etablert en god dialog rundt dette på forhånd har man dårlige forhandlingskort, og det kan fort oppstå en konflikt.

 

Slik skaper du god stemning rundt gaming i heimen:

Sett av tid til å være sammen med barnet / ungdommen din i de digitale aktivitetene de foretrekker.

Her er trikset å ikke gjøre det påtatt eller kleint - men vær ærlig og åpen for å lære noe nytt.

Eks: «Jeg kan ingenting om gaming, skjønner ikke hva det går ut på - eller hvordan man gjør det, kan ikke du vise meg litt, også kan vi prøve sammen?»

Eller: «Jeg gamet masse som ungdom, men har ikke hatt tid på mange år - hadde vært veldig gøy å prøve igjen, kan ikke du lære meg det du spiller, så prøver vi sammen og se om jeg har glemt alt jeg kunne?»

 

Få dem til å vise deg hva de spiller, hva det går ut på - og spør om du får være med å spille med eller mot.

På denne måten føler de mestring i å kunne vise deg noe de kan best, samtidig blir de sett og bekreftet - og man skaper en positiv assosiasjon til temaet.

 

Ha et åpent sinn, still masse spørsmål (uten å vær dømmende) og vær med og reflekter rundt aktiviteten med barna.

Kanskje ser både du og barnet ditt dette i et annet lys etter en god samtale?

 

Tips til ting å spørre om:

Hva er det artigste med dette spillet eller aktiviteten?

Hva får det deg til å føle når du klarer / ikke klarer det?

Har du fått noen venner i spillet /aktiviteten, og hvordan er de?

 

Ved å vise forståelse for og delta selv i interessen, kan det bli en helt annen stemning rundt gaming hos deg. Kanskje kan nettopp dette bli til en viktig del av kvalitetstiden dere har sammen som familie?

GLHF!

28.september.2022

The Convention

Gaming - av Linn A. Djuvsland

Siden den spede begynnelsen i 1996, har The Convention vokst til å bli Norges nest største LAN (dataparty). Vi i NEAS er stolt sponsor og leverandør av ei dedikert internettlinje på hele 10 Gb/s - det er ganske rått!
Les mer
21.september.2022

6 gode grunner til å game

Gaming - av Linn A. Djuvsland

Vi skjønner godt at det kan være frustrerende når alt barna vil er å sitte foran en skjerm, men som alltid: kunnskap er makt. Gaming er så mye mer enn barn som murer seg inne på rommet med energidrikker, her gir vi deg 5 gode grunner til å senke skuldrene rundt barnas skjermbruk.
Les mer
20.september.2022

Slik gamer du med kidsa!

Gaming - av Linn A. Djuvsland

Kjenner du som voksen på usikkerhet og lite interesse for gaming og data og sånt? Det er veldig forståelig, og du er ikke alene. Vi i NEAS ønsker å bidra til en god dialog rundt gaming, mellom store og små. Gjør det å game sammen, til skikkelig kvalitetstid.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE