6 gode grunner til å game
1. Konsentrasjon og oppmerksomhet
Du trener flere deler av hjernen samtidig, både kognitivt og motorisk. Det er ofte høy grad av konsentrasjon og fingerspissferdigheter i å utføre noe på riktig måte. Øye-hånd koordinasjonen får testet seg i samtlige spill.
2. Sosial læring
I mange spill er det lagt opp å kommunisere for å samarbeide med de andre spillerne - både skriftlig og muntlig. I disse settingene blir man kastet ut i nye omgangskretser, møter masse nye mennesker - uten at det kanskje er så stor barriere, som det ville vært å fysisk møte nye venner. Veldig mange får venner for livet gjennom favorittspillet sitt, og ofte oppstår det større fellesskap som spiller jevnlig sammen og holder kontakten på tvers av by- og landegrenser.
3. Språk
Mange av dagens spill er på engelsk, både skriftlig og i lydbildet - ergo må man ha en god del engelsk-kunnskap for å forstå spillets instrukser og innhold. Du trener med andre ord språkkunnskapene dine hver gang du spiller - uten at du nødvendigvis er bevisst på det. Et annet pluss er at man ofte kommuniserer selv med andre spillere, og da kan man møte folk fra hele verden, som må kommunisere på engelsk - da vil man høre andre aksenter og måter å utrykke seg på, som gjør at man kanskje bryter et stigma på egen uttale og man får større forståelse for både seg selv og andres uttale.
4. Problemløsning og planlegging
De aller fleste spill krever ganske mye planlegging og logisk tenkning for å gjøre det bra. Det betyr at man tilegner seg viktige strategitenkning og blir god på problemløsning gjennom å gjøre noe man synes er gøy. I mange tilfeller må man også reflektere over valgene man gjør i spillet, hva er lurt og / eller riktig å gjøre i de ulike situasjonene. Eks: Hvordan kan jeg skaffe meg nødvendig utstyr, eller få en alliert for å komme videre i spillet? Dette er i aller største grad overførbart til andre deler av livet, faktisk så anbefaler nav å sette spillerfaring på CV'n.
5. Arbeidserfaring
Gjennom gaming blir man ofte god på flere digitale platformer, og å navigere seg rundt på nettet. Man lærer seg stå-på-vilje og viktig problemløsning, samt at man gjerne er god på digitalisering og effektivisering - dette er viktige verktøy å ha med seg inn i arbeidslivet nå, og kvaliteter som arbeidgiverne setter høyt. I følge ryktene har faktisk Bill Gates selv sagt at litt late mennesker er de beste ansattene - for de finner den letteste og mest effektive måten å løse en oppgave på.
6. Stressdempende og GØY
En studie ved Oxford university viste faktisk at barn som gamer er mer lykkelig enn barn som ikke gamer. Den ene grunnen er fordi man ofte gamer med venner man deler en felles lidenskap med, og det andre går på at man selv har kontroll på det som skjer. I livet ellers er det mange ytre faktorer, mens i et spill sitter man i større grad med følelsen av kontroll og makten av at det du ønsker skal skje, skjer.
Aftenposten har en veldig kort og god podkast kalt «forklart» hvor forskjellige barn forteller hvorfor gaming gjør de lykkelige. Hør den her.
Vi anbefaler deg å ta en litt mer aktiv del av barnas gaming-liv, her finner du noen tips til hvordan du kan tilnærme deg - og faktisk gjøre gaming til en del av kvalitetstid med barna.