Hva er smarthus?

18.mars.2021 - Smarthus - av Terje Bach
Det snakkes mye om "Smarthus" men hva handler dette egentlig om?

Smarte hus og bygg går igjen i markedsføringen hos energibransjen, elektroinstallatører og i mediene generelt. Mange synes det er vanskelig å forstå hva dette egentlig handler om. Svaret er overraskende enkelt: Det handler om teknologi i en bolig eller et bygg som skal gjøre hverdagen litt enklere for den som bor der.

Digitale hjem eller bygg er et mer presist begrep for hva som ligger i disse løsningene. Det er ofte slik at enheter som vi er vant til å finne i et hus, som lysbrytere, termostater, ventilasjon og dørlåser, blir tilkoblet en sentral enhet og til internett. Enhetene kan da styres gjennom en app på en smarttelefon i tillegg til vanlige betjeningspaneler (f.eks. brytere og termostater). I tillegg legges det inn styring av enhetene, slik at vi kan regulere hvordan huset "oppfører" seg. 

Noen typiske funksjoner i dagens Smarthus-løsninger

  • Automatisk temperatur-regulering i huset. Du kan koble på alle varmekilder i huset til Smarthus-løsningen. Da kan du senke temperaturen i boligen når du er borte, stille inn nattesenking eller dele huset opp i soner og varme opp disse med forskjellige temperaturer. Alle rom trenger kanskje ikke å ha samme temperatur. Slik kan du spare både penger og miljø. 

  • Lysstyring kan enkelt gi deg muligheten til å slå av alle lysene på én bryter ved utgangsdøren når du skal dra på jobb, eller ingen andre er hjemme. Du kan også automatisk tenne utelys når det blir mørkt eller til en angitt tidsperiode. Utelysene kan selvsagt også slukkes automatisk når det blir lyst. En annen fin ting med lysstyring er at du kan lage lys-scenarioer for hele huset, eller i enkelte rom. Et eksempel på dette er "rengjøringslys", "TV-tittingslys" eller "Nå har vi middagsgjester-lys". Bare fantastien setter grenser for hva du kan gjøre med denne teknologien!

  • Du har mange kjekke sikkerhetsfunksjoner med Smarthus-løsning. Blant annet kan løsningen varsle beboerne om åpne eller stengte dører, vannlekkasjer, bevegelse i huset og røykutvikling. Du kan selv sette opp et sikkerhetssystem som passer ditt bruk, eller bruke ferdige løsninger i smarthusstyringen.

  • Adgangskontroll gjennom nøkkelfrie dørlåser. Her kan du låse døren automatisk til visse tidspunkt og åpne/låse ved bruk av en pinkode på dørlåsen. Det finnes muligheter for å la dørlåsen åpne og lukke basert på GPS-posisjon til brukeren. Når du drar på jobb og har med deg mobiltelefonen kan Smarthus-løsningen sørge for å registrere at du er på vei bort fra huset og dermed låse døren. 

Kort oppsummert -  det er kun fantasien som setter grenser for hvilken funksjonalitet du kan ha i din Smarthus-løsning. Og det fine er at teknolgien stadig er i utvikling, og flere og flere funksjoner vil bli tilgjengelig. 

Smarthus er godt for deg, lommeboka og miljøet

Vi har i samarbeid med Futurehome flere Smarthuspakker slik at du raskt kan komme i gang med ditt nye, smarte hjem. Vi ønsker å hjelpe deg til en skreddersydd hverdag, hvor du selv er sjef over eget forbruk. Smarthus-løsninger er godt for både lommeboka og bra for miljøet. 

14.oktober.2021

Gjør det selv - smart adgangskontroll

Smarthus - av Jørgen Larshus Klokseth

Ha kontroll på hvem som kommer og går!
Les mer
27.juli.2021

Gjør det selv - smart sikkerhet og trygghet

Smarthus - av Jørgen Larshus Klokseth

Ønsker du et tryggere, sikrere og smartere hjem - men vet ikke helt hvor du skal begynne? Da er dette innlegget for deg.
Les mer
26.juli.2021

Smart sanntidsmåling av strømforbruket

Smarthus - av Camilla Husby Ludviksen

Hver dag bruker vi strøm til matlaging, oppvarming og elektriske apparater. Men vet du egentlig hvilken kilde som bruker mest strøm, og når du bruker den?
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE