Hvorfor er det høye strømpriser også i Midt-Norge?

30.november.2021 - Energi - av Jørgen Larshus Klokseth
I løpet av året 2021 har strømprisen variert mer enn før og nå er den på et rekordhøyt nivå. Her forklarer vi hvorfor!

Hvorfor er strømprisene høyere nå?

Strømprisene påvirkes av mange variabler, men fremdeles er det været som påvirker strømprisen mest. Vi har i 2021 opplevd at prisene varierer mer enn tidligere og årsaken er at stabil kraftproduksjon (som f.eks kjernekraft) avvikles og erstattes med vind- og solkraft. Sammen med vannkraft så påvirkes denne produksjonen naturlig nok i mye større grad av været.

Vi har nå en veldig kald periode som bidrar til økt strømforbruk, samtidig som det blir tilnærmet vindstille og elver fryser. Det er kaldt og vindstille over hele Europa og høye gasspriser, som også for oss her i Norge påvirker prisnivået. Oppsummert er høyere etterspørsel og mindre produksjon en dårlig kombinasjon – da øker strømprisene.

Hvordan ser det ut fremover?

Hittil i år har vi opplevd at strømprisene varierer oftere og raskere enn tidligere. Med mer strømproduksjon som avhenger av været, vil dette også prege prisene fremover. Dette skaper en stor uforutsigbarhet, men analytikere mener at et mildere vær med vind vil gi mer normale priser for årstiden. Prisene for Midt-Norge forventes da også lavere enn Sør-Norge – slik vi har sett tidligere i høst.

Hva kan jeg som kunde gjøre?

Små grep i hverdagen for å spare strøm

Høye strømpriser og påvirkning fra Europa føles veldig fjernt for oss alle, men det er fremdeles slik at den billigste strømmen, er strømmen som ikke brukes.

Se våre strømsparetips


Spar strøm med smarthus

Med våre smarthusløsninger gir vi deg også mulighet til å styre strømforbruket ditt på en bedre måte. Vi har gunstige priser på ulike startpakker med mulighet for rentefri nedbetaling over strømregningen.

Se våre smarthusløsninger

 

Forutsigbar strømregning med Fastpris

Ønsker du forutsigbarhet og slippe å forholde deg til de hyppige endringene i strømpris anbefaler vi å vurdere en fastprisavtale. Vi tilbyr NEAS FAST både for 6mnd, 12mnd og 36 mnd!

Se våre fastpristilbud

20.mars.2024

Hjelp, tips og triks i den nye Mitt NEAS-appen

Energi - av Linn A. Djuvsland

I den nye Mitt NEAS appen får du mer funksjonalitet, bedre visninger av ting som spotpris og nettleie + mye mye mer. Målet er at denne appen skal være en god hjelper i hverdagen slik at du kan spare penger med bevisst strømforbruk og få maks utbytte av dine NEAS-produkter. Vi skal forklare nærmere her...
Les mer
22.september.2023

Nå er strømstøtten endret!

Energi - av Jørgen Larshus Klokseth

Regjeringen la i 2021 fram en strømstøtteordning som kompensasjon for høye strømpriser. Fra 1. september 2023 ble strømstøtten oppdatert - slik at den nå beregner støtten time for time.
Les mer
12.desember.2022

Med dette trikset kan du unngå strømbrudd

Energi - av André Gjørven

I disse dager er det lav temperatur på Nordmøre. Varmebehovet i huset øker og på grunn av økt strømbruk kan enkelte oppleve at hovedsikringen går, så hele huset blir strømløst, gjentatte ganger.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE