< Tilbake til bloggen

Tips til å spare strøm

16.april.2021 - Tips og triks - av Jørgen Klokseth
Ved å kartlegge når du bruker mest strøm, og planlegge forbruket bedre i hverdagen - kan du spare mye på enkle grep.

Få innsikt

Vi vet alle at det lønner deg å bruke en time hvert år på å gå gjennom forsikringene og få innsikt. Men visste du at du kan gjøre det samme med strømforbruket også? Bruker du en time på å få innsikt i eget strømforbruk vil du nok finne mye som kan gjøres smartere - og også spare penger.

Ser du at du bruker fryktelig mye strøm mellom 15.00 - 17.00 i hverdagene, kan det være fordi du kommer hjem og setter el-bilen til lading rett etter jobb? Eller at du slenger barnehageklærne og gymtøyet i vaskemaskina med en gang du kommer hjem? Ved å få innsikt i når du bruker mest strøm, og planlegge forbruket bedre i hverdagen kan du spare mye på enkle grep.

For å skaffe deg innsikt og begynne med planleggingen av strømforbruket anbefaler vi vår Smarthus-startpakke med HAN-port leser. Vi har i tillegg sluppet kundeappen, Mitt Neas, som sammen med Smarthus startpakken gir deg det du trenger for å få full innsikt i ditt strømforbruk! Smarthusløsningen din kan du bygge på etterhvert som du ser behov for flere automatiserte løsninger, som gir deg en enklere hverdag.

Sparetips for alle og enhver fra oss i Neas

Oppvarming av bolig

Mye strømmen vi bruker går til oppvarming. Visste du at en innetemperatur på 19-22 °C er optimalt? Mange av oss (også undertegnende..) har det ofte litt for varmt, og bruker derfor mer strøm enn det vi trenger. For hver grad du kan senke temperaturen vil du spare omlag 5% av den energien du bruker på oppvarming.

Har du rom som ikke brukes så ofte? Trenger de å være oppvarmet til 25 °C til en hver tid? Nei? Flott, da sparer du strøm og penger. Du kan også opprette smartstyring av varmeelementer på disse rommene, slik at rommet har riktig temperatur når du skal ta det i bruk. Da er vår varmepakke for smarthus midt i blinken for deg!

Ekstratips: Når du kjøper elektronisk utstyr, sørg for å kjøpe de som er mest energieffektive, gjerne de som er A-merket.

Bruk strømmen din på riktig tidspunkt

Strøm kjøpes og selges på børsen Nordpool på vegne av strømselskapet ditt. Prisen på strøm (kr per kWh) bestemmes av etterspørsel og tilbud. Strøm er dyrere når flere bruker den samtidig, da etterspørselen er høy. Derfor kan du spare mye på å bruke strømmen til riktig tid. Strømmen er gjerne dyrest på morgenen mellom 7-9, og i middagstiden mellom 15-17. Strømmen er også billigere på helg, da med en jevnere pris gjennom hele døgnet. 

Vask / tørk av klær - Kan du vaske eller tørke klærne på et annet tidspunkt enn i middagstiden? Kanskje kan du vente med å skru på vaskemaskinen til kl. 21? Eller så kan lørdagene være klesvaskedagen? Det lønner seg også å kjøre fulle vaskemaskiner når du skal vaske klær. Har du et sett klær du bruker på jobb, og ett sett hjemme? Skift når du kommer hjem, så blir det mindre klesvask. La jeansene henge i frisk luft, og vask disse sjeldnere enn andre plagg - tørk vekk synlige flekker. 

Elbil-lading - det er lurt å unngå å lade elbilen når strømprisen er høyest. Kanskje har du en smart elbillader som gjør at du kan sette den til å lade på nattestid, når strømprisen en lavest? 

Varmtvannstank / Dusj - Kanskje kan du få tenåringen i hus til å dusje på et annet tidspunkt enn kl. 19? Den halvtimers lange dusjen blir fort mye billigere om den foretas mellom 21-22 på kvelden. 

Oppvask - ikke sett på halvfulle oppvaskmaskiner om du ønsker å spare penger på strømmen. Kanskje trenger du ikke sette på oppvaskmaskinen kun fordi du vil at favorittkoppen skal bli ren til i morgen? Det tar 20 sekunder å gå over med oppvaskkosten, så er den så god som nyvasket. 

Smart styring av strømbruk er penger spart!

Med smart styring og smarthus fra oss finnes det mange geniale verktøy som hjelper deg til å planlegge strømforbruket slik at den største delen av forbruket skjer i de timene strømmen er billigst. 

Smartbrytere på enheter som trekker mye strøm

Når du er ferdig med alt som krever varmvann på kveldene, kan du tidsinnstille slik at varmtvannstanken varmer opp vannet ila natten - og ikke står på full pinne kl. 20.00, når strømmen enda er dyrere. 

Varmepumpe / termostater / Varmovner

Disse kan du tidsinnstille slik at temperaturen senkes om natten. Dette tiltaket skaper et bedre inneklima - og du sparer strøm. Disse enhetene programmeres til å skrus opp igjen én time før dere skal stå opp - slik blir den eneste forskjellen dere merker er at strømregningen blir lavere! 

Utlufting / inneklima

Vi har alle hørt utrykket «fyre for kråka». Med vindus- og dørsensorer kan du programmere varmovner og varmepumper til å skru seg av når vinduer og dører står åpne for utlufting, og på den måten fyrer du aldri unødvendig for kråka. Kråka er nok god og varm uansett - og du sparer strøm og penger! 

Den billigste strømmen, er den du ikke bruker! Derfor er det bra for lommeboka å bli en smart strømforbruker som legger det største strømforbruket til de tidsrommene hvor strømmen er billigst. 

Se våre smarthusløsninger


Høy strømpris?

 

 

16.april.2021

Tips til å spare strøm

Tips og triks - av Jørgen Klokseth

Ved å kartlegge når du bruker mest strøm, og planlegge forbruket bedre i hverdagen - kan du spare mye på enkle grep.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE

Ikke gå glipp av det vi legger ut! Her kan du abonnere på vårt nyhetsbrev slik at du holder deg oppdatert!