Ny nettleie fra 1. juli 2022

11.juli.2022 - Energi - av Camilla Husby Ludviksen
I Norge er det de regionale nettselskapene som krever inn nettleie og myndighetene regulerer hva nettselskapene kan kreve inn. 1. juli trådte den nye nettleiemodellen i kraft.

Målet med den nye nettleiemodellen er å utnytte strømnettet bedre slik at du kan spare penger på å jevne ut strømforbruket ditt.

Vi har to valg

Ny teknologi, elbilladere og smarte dingser krever mer av strømnettet vårt. For å unngå å bruke masse penger på å ruste opp nettet må vi fordele forbruket jevnere utover døgnets timer og unngå å bruke masse strøm på en gang. 

 • Enten så må vi betale mer fordi vi må ruste opp nettet
  eller..
 • Endre vanene våre og utnytte den kapasiteten vi allerede har

Derfor innføres ny nettleie 

Den største utfordringen med elektrifiseringen av Norge er å skaffe nok kapasitet i strømnettet. Greier vi å utnytte det eksisterende nettet bedre før vi bygger nye kraftlinjer så kan myndighetene og nettselskapene holde nettleien lavest mulig for alle.

Du kan sammenligne nettleie med bygging av veier. Det er dumt å bygge en fire-felts motorvei for å ta unna noen timer med kø på morgenen, hvis vi i stedet kan fordele trafikken utover større deler av døgnet. Slik må en tenke om strømnettet også, når hele samfunnet skal bruke stadig med strøm. 

Det er lønnsomt å fordele forbruket

Det nye nettleien gir deg som kunde større mulighet til å påvirke hva du betaler - både her og nå, og i framtiden. Det lønner seg å jevne ut forbruket gjennom dagen.

For eksempel er det billigere å lade elbilen trygt om natten (så lenge du lader med godkjent ladeløsning med installert overspenningsvern) når du ikke bruker andre strømkrevende apparater. MEN - vi anbefaler IKKE å vaske klær, bruke tørketrommel, oppvaskmaskin eller andre elektriske apparater når du sover eller ikke er tilstede! 

Våre beste tips

 • Den billigste strømmen er den du ikke bruker. 
 • Vær bevisst på hvor mye strøm du bruker samtidig. 
 • Prøv å fordele strømforbruket utover dagen, ettermiddagen og kvelden. 
 • Lade elbilen om natten og skru gjerne ned effekten og lad over lengre tid. 
 • Vaskemaskin, oppvaskmaskin, tørketrommel o.l bør kun brukes mens noen er hjemme og våkne. IKKE mens man sover. 

På vår Instagram har Jorunn og Harald fra Kundesenteret oppsummert hvorfor det nå ble innført en ny nettleiemodell og hva det betyr for deg og meg. 

Prisen avhenger av forbruksmønsteret ditt

De nye nettleieprisene består av to ledd. 

 • Energiledd - et beløp per kilowattime, avhengig av når på døgnet du bruker strømmen (dag/nattpris)
 • Kapasitetledd - et beløp per måned etter hvor mye strøm du maksimalt bruker samtidig (effekt i kWh/time)

Kapasitetsleddet deles inn i trappetrinn ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Bruker du mye om gangen, f.eks: lader bil, lager mat, vasker klær og setter på oppvaskmaskina, får du en effekttopp i forbruket ditt.
Snittet av de tre høyeste toppene dine på tre ulike dager avgjør hvilket trappetrinn du lander på. Dersom du jevner ut strømforbruket ditt gjennom døgnet, får du et lavere kapasitetsledd enn om du bruker mye strøm på én gang. Oppsummert så vil vanene våre, avgjøre prisen vår - måned for måned!

Kapasitetstrapp

Du finner priser per trappetrinn, og mer informasjon på nettsidene til ditt regionale nettselskap.

Finn ditt nettselskap

 

Se dine døgnmakser i Min Side

I min side, under strømforbruk - kan du se dine døgnmakser hver måned og få verdifull innsikt. Hvorfor brukte du mye strøm samtidig akkurat den timen? Er du langt unna å komme på et lavere trinn for ditt kapasitetsledd?

 

Logg inn i min side

Her får du en forklaring av nettleien, og noen nyttige tips fra André i NEAS-Gruppen!

 

20.mars.2024

Hjelp, tips og triks i den nye Mitt NEAS-appen

Energi - av Linn A. Djuvsland

I den nye Mitt NEAS appen får du mer funksjonalitet, bedre visninger av ting som spotpris og nettleie + mye mye mer. Målet er at denne appen skal være en god hjelper i hverdagen slik at du kan spare penger med bevisst strømforbruk og få maks utbytte av dine NEAS-produkter. Vi skal forklare nærmere her...
Les mer
22.september.2023

Nå er strømstøtten endret!

Energi - av Jørgen Larshus Klokseth

Regjeringen la i 2021 fram en strømstøtteordning som kompensasjon for høye strømpriser. Fra 1. september 2023 ble strømstøtten oppdatert - slik at den nå beregner støtten time for time.
Les mer
12.desember.2022

Med dette trikset kan du unngå strømbrudd

Energi - av André Gjørven

I disse dager er det lav temperatur på Nordmøre. Varmebehovet i huset øker og på grunn av økt strømbruk kan enkelte oppleve at hovedsikringen går, så hele huset blir strømløst, gjentatte ganger.
Les mer
WEBMAIL MITT NEAS MIN SIDE